wiettlerinjehuis.nl

BVO – woonfraude.nl

Bewust Toetsen ! Beter vooraf dan achteraf.

bewust huren logo

Laatste Site update

Laatste site update is geweest op

[9 maart 2014]

in deze sectie

Info: In deze update komt er een einde aan de zaak tussen Liander en mij, na betaling van een in het vonnis gesteld bedrag en starten de onderhandelingen met de tegenpartij.

1 – Hoe het begon (feb. 2008 – feb 2009)

Afspraken

We spreken af dat X. de volgende zaken zal gaan doen tegen inhouding van een maand huur :

 • hij incasseert de huurgelden, en houdt bij of dat op tijd gebeurd, en onderneemt eventueel actie.
 • hij regelt de volledige administratie (dat wil zeggen huur contract met bij behorende acties, zoals fotokopie├źn etc.)
 • hij verrekent de nuts-kosten via de meterstanden die hij aan het begin van de verhuur periode vastlegt. Bij de huurprijs is een deel van het voorschot voor de nutskosten ingecalculeerd. Bij vertrek uit de woning zal X. ervoor zorgen dat het verbruik van water, gas en electra via een eind afrekening zal worden verrekend.
 • eventuele post die op het adres aankomt zal als service worden doorgestuurd.
 • hij zorgt ervoor dat de woning toonbaar blijft en dat de bewoners zich goed gedragen
 • als de huurders vertrekken uit de woning start hij tegen de normale courtage de verkoop weer op. We verwachten dat dan de markt een beetje aangetrokken is, zodat de woning tegen break-even verkocht kan worden.

Meedenkend als hij is adviseert hij mij het volgende :

  • We stellen de hypotheek verstrekker niet in kennis, immers de verhuur periode is erg kort, maximaal een jaar en daarbij zou dat allemaal maar problemen en vertragingen opleveren.
  • De nutsvoorzieningen blijven op mijn naam staan, hij refereert hierbij weer aan allerlei vertragende zaken die nodeloos zouden zijn.
schijnbewoning

Aangezien het om een jong stel gaat, en ik eigenlijk al een poosje met verlies draai wordt de huur op een breakeven bedrag afgesproken. Dat houdt in in dat alleen hypotheek en nutskosten gedekt worden. Ik hoef namelijk niet over de rug van anderen geld te verdienen, en zij helpen mij door m’n verlies op de woning door dubbele woonlasten te beperken. De ene hand wast de andere in deze.

De voortekenen

De eerste tekenen dat dingen niet helemaal kloppen zijn met de kennis van nu (achteraf) wel te zien.

 • X. begint te jagen om mijn handtekening onder het huur contract te krijgen. Als ik dat ontvang staat er nog geen handtekening van de huurder op, wat hij verklaart met dat hij in verband met de post mij een en ander al heeft opgestuurd en ik zal later de juiste stukken krijgen.
 • Ik wil wat regelen voor mijn partner en mij en de bank stuurt de bescheiden hiervan als gevolg van een administratieve vertraging naar het oude adres in Hoorn. Op zich geen probleem want ook daar kan ik het ophalen. X. wordt gemaild dat we de post graag willen hebben en dat we daarom bij de huidige bewoners even langsgaan om deze op te halen. Mochten ze niet thuis zijn dan gebruiken we de sleutel om de post op te halen. X. reageert direct met een mailtje dat de bewoners net toevallig zijn langs geweest op zijn kantoor in Hoorn en de post daar hebben liggen voor ons.

  Beste ,
  Toevallig stonden ze vandaag bij mij in de winkel om je post weer af te geven.
  Ik heb dit gelijk met ze kort gesloten en gelet op het feit dat ze weinig op de Grutto zijn overdag komen ze het pakket gelijk naar mijn kantoor brengen.
  Is ook makkelijker want dan hoef je geen afspraak te maken om het op te halen.
  Ik laat je ff weten wanneer ik het binnen heb.

  Met vriendelijke groet,

  X.
  Makelaar OG
  [snip signature]

  Hij zal het direct opsturen, dan hebben we het morgen al binnen. En inderdaad, de volgende dag hebben we de stukken binnen. Mooi werk van X. toch?

 • Als wat later de huur wat haperend binnenkomt mail ik X. erover. Hij gaat een en ander uitzoeken en laat me de uitkomst weten, zo meld hij overtuigend. Kort daarna wordt de huur alsnog overgemaakt.
 • Een krappe 2 maanden later (we zitten inmiddels in november 2008) komt de huur weer niet binnen. X. wordt gemaild en gebeld en vrij snel heb ik de huur alsnog binnen. Maar als ik wat later kijk, blijkt die huur niet van zijn ‘verhuurders’ rekening te komen maar van partner Y. Als ik naar kantoor bel blijkt X. inmiddels niet meer voor Remax/Hoorn te werken. Waar hij wel werkt blijft in het midden, hij is namelijk bezig van kantoor te wisselen, zo mailt hij mij “van zijn mobiele apparaat“.

Door een motor ongeluk en ingrijpende priv├ę omstandigheden ben ik tijdelijk uitgeschakeld en hou me begrijpelijkerwijze niet direct bezig met de gang van zaken rond de verhuur, juist daarvoor heb ik een beheerder ingehuurd toch ? Er is gedurende een maand of 2 geen enkel contact met X. Na enige tijd ben ik weer opgeknapt en bereid me voor op een dienstreis naar het buitenland. Als ik in februari 2009 op Schiphol sta (precies op de dag dat de Turkse airliner neerstortte, ik was duidelijk niet de enige die zijn dag niet had) gaat mijn mobiel en krijg ik een buurvrouw uit Hoorn aan de lijn….

Een telefoongesprek samenvattend : door het koude weer was opgevallen dat het dak van mijn verhuurde huis nogal sneeuwvrij was. Via thermobeelden had de politie toch een vermoeden gekregen dat er op de zolder iets anders gedaan werd dan slapen. Bij de inval bleek er inderdaad een zeer professionele wietkwekerij te zijn gemaakt. Tijdens het gesprek met de politie waarbij ik mijn relatie met de woning moet uitleggen en verklaar dat X. als verhurend makelaar optreed voor mij, en daarnaast ook de beheerstaak uitvoert besluiten we om naar X. radiostilte te handhaven. Zowel politie als ik hebben een donkerbruin vermoeden dat X. niet helemaal professioneel zijn beheerders taak heeft uitgevoerd, zeker gezien de omvang van de kwekerij kan je concluderen dat hij al een aantal maanden niet echt iets van een controle heeft uitgevoerd of is langs geweest.

Als ik op het reisdoel aankom gebeurd er een klein wonder: X. meld zich spontaan, en verhaald over het feit dat hij ineens geen contact met de huurders kan krijgen. Maar, trouw als hij is, zal hij alles in het werk stellen om ze te bellen of anderszins contact met ze te krijgen. Over de inval en het resultaat ervan hou ik me van de domme.

<<…Vorig Vervolg… >>

Pagina 1 2