wiettlerinjehuis.nl

BVO – woonfraude.nl

Bewust Toetsen ! Beter vooraf dan achteraf.

bewust huren logo

Laatste Site update

Laatste site update is geweest op

[9 maart 2014]

in deze sectie

Info: In deze update komt er een einde aan de zaak tussen Liander en mij, na betaling van een in het vonnis gesteld bedrag en starten de onderhandelingen met de tegenpartij.

De gevaren en valkuilen

Welke gevaren en valkuilen hangen samen met een professionele wietkweker in een woning en voor wie zijn die gevaren?

De wietkweker zelf.

Door de opzet van professionele kwekerijen blijkt dat het om veel geld gaat. De apparatuur is professioneel (denk aan verlichting, computergestuurde bewatering en verlichting, afzuig apparatuur etc.) en kost een hoop. Daarom is er vaak een soort van instap korting via de handel. Zij leveren de apparatuur en met de opbrengsten kan deze dan worden afbetaald.  Op dat moment is het eerste luik van de val al dicht geklapt. De wietteler weet vaak niet wat een oogst opbrengt, en moet blind varen op de gegevens en schattingen van de leverancier.  Omdat de kosten van elektra ook hoog zijn moet er vaak worden overgegaan tot het omleiden van de stroom voorzieningen. Daarmee wordt de grens van de wettelijke strafbaarheid gepasseerd.  Op het moment dat de elektra voorzieningen zijn omgeleid (afgetapt) is er sprake van diefstal (verduistering) en is er sprake van een criminele handeling.  Daarmee is de vrijblijvendheid van ‘een plantje’  verdwenen. Dat omleiden gebeurd vaak door de ‘klusjesdienst’ van de criminele kweker. Het tweede luik van de val is dicht geklapt. Omdat er aan de woning / kamer ook het een en ander verbouwd moet worden gaat daar de nodige tijd en materieel in zitten.  Vaak kunnen de leveranciers van materieel of de klusdienst van de professionele kweker dat doen.  Die gaat de kweker betalen van de opbrengst van de kwekerij. Het derde luik van de val is dicht geklapt. Ervaringen van een kweker :

Met de oogst had hij zijn investering van tienduizenden euro’s moeten terugverdienen: lampen, stekjes, de afzuiginstallatie, bemesting en de elektricien die voor de illegale stroom zorgde. Dubbel en dwars terugverdienen, want van een wietplant haal je per oogst zo’n 20 gram cannabis, 25 als je het goed doet. Gezien de huidige straatprijs van 3.800 euro per kilo hadden Davids planten ruim anderhalve ton opgeleverd. Dat is een miljoen per jaar, want per hok ‘draai’ je jaarlijks zes oogsten: de toppen van een wietplant zijn na acht weken volgroeid. Maar David moest zijn hok opdoeken, het was ‘heet’: de dieven kenden de plek

(Bron: DePers.nl/verder lezen) DePers.nl-digitale editie waarin het totale artikel staat downloaden

En dan ?

De kweek loopt en zeker als er een grote ruimte voorhanden is zal de kweek veel opbrengen. Maar daardoor loopt de kwekerij zelf ook in de kijker van justitie, politie en andere kwekers / criminelen.  Reële risico’s zijn dan :

  • een politie inval met inbeslagname van de apparatuur (die nog niet afbetaald is)
  • een overval door een concurrent
  • een diefstal van een oogst door een concurrent / medeplichtige
  • uit de woning gezet worden door de verhuurder met aansprakelijkheidsstelling

Doordat op deze wijze de inkomsten bron verdwenen is, maar de ‘opstartschuld’ nog steeds bestaat komt de kweker in een zeer ongunstige situatie. De leveranciers en betrokkenen zijn geen reguliere ‘ondernemers’ waarbij dit soort verliezen onder het bedrijfsrisico valt. Een BKR registratie doen ze ook niet aan, en de eigen ‘incassodiensten’  hebben een zeer eigen manier van werken.  De enige optie op dat moment is vaak dus nogmaals het kweektraject ingaan en nog afhankelijker van de leveranciers en criminelen worden. Het laatste luik van de val is dichtgeklapt, en zonder hulp is het zo goed als onmogelijk om uit deze situatie te geraken.

Pagina 1 2